Sigortalı olarak prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen yaş şartı nedeniyle emekli olamayan 300 bin civarındaki sigortalıyla ilgili çalışma yeniden başlatıldı. Emeklilikte yaş bekleyenlerin durumu Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında konuşuldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın da, bu konuda bir çözüm bulunması yönünde talimat verdiği ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, konuyla ilgili çalışma başlattıkları öğrenildi. Çalışanların lehine olabilecek şekilde bir formül aranacağı belirtildi. Düzenleme, her iki bakanlığın çalışmasının sonucunda yeniden değerlendirmeye alınacak, son kararı Başbakan Yıldırım verecek.
FORMÜL ARAYIŞI SÜRÜYOR
Emeklilikte yaşa takılanların problemi, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan düzenlemeyle ortaya çıkmıştı. Daha önce sadece prim günü-yıl hesabı emeklilikte esas alınırken, yapılan düzenlemeyle, emeklilik için yaş sınırı da konulmuştu. 8 Eylül 1999’dan önceki sigortalılar için kademeli geçiş sağlanırken, 8 Eylül’den sonra sigortalı olanlar için yeni sistem geçerli sayıldı. Kademeli geçiş, emeklilik sürelerini doldurup, ancak yaşı tutmayanlar için mağduriyete yol açmıştı.
MALİYE KARŞI ÇIKMIŞTI
Daha önceki girişimlerde yaş şartına takılanlara emeklilik imkanının verilmesi durumunda verilecek maaşlardan kesinti yapılması gündeme gelmiş, ancak Maliye Bakanlığı, emekli-çalışan dengesini olumsuz etkileyecek olmasından dolayı yıllar içinde bütçeye getireceği yük nedeniyle karşı çıkmıştı. Ancak yaşa takılanlar, mağduriyetlerini yüksek sesle dillendirilip, bu konuda bir yasal düzenleme beklentisini yoğun şekilde ifade edince, seçim döneminde partilerin önüne gelen sorunlardan birisi oldu.
ÇALIŞMA YENİDEN BAŞLATILDI
Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında, yaşa takılanların durumları da gündeme geldi. Başbakan Yıldırım’ın da vatandaşın kendi müdahale ve tercihi olmaksızın, tamamen devletin yaptığı bir düzenlemeden dolayı ortaya çıkan durum karşısında mağdur olmalarının haksızlık olduğunu vurguladığı öğrenildi.
SON KARARI YILDIRIM VERECEK
Yıldırım’ın, bu mağduriyet ve haksızlığın giderilmesini sağlayacak düzenleme yapılması konusunda talimat verdiği belirtildi. Bu çerçevede Maliye ve Çalışma Bakanlıkları yeniden çalışma başlattılar. Çalışanların lehine olabilecek şekilde bir formül aranacağı belirtildi. Düzenleme, her iki bakanlığın çalışmasının sonucunda yeniden değerlendirmeye sunularak, son kararı Başbakan Yıldırım verecek.
                                Geliriniz ne olursa olsun primler 49 liraya düşüyor
                                
                                    1
                                    Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı
                                    99824 kez okundu
                                
                            
                        
                                
                                    2
                                    Kozmetik sektöründe yıl sonu ihracat hedefi 1,7 milyar doları aşmak
                                    18825 kez okundu
                                
                            
                        
                                
                                    3
                                    Devlet taşınmazlardan gelecek yıl 31,1 milyar lira gelir bekliyor
                                    17399 kez okundu
                                
                            
                        
                                
                                    4
                                    Yumurta kabuğu deyip geçmeyin sanayide çok değerli
                                    13953 kez okundu
                                
                            
                        
                                
                                    5
                                    Konya’da güncel altın fiyatları ne kadar?  – 19 Nisan 2025 Konya’da altın fiyatları
                                    12688 kez okundu
                                
                            
                        
                                
                                    6
                                    FAO ve Türkiye’den tarım politikalarını güçlendirecek yeni proje
                                    12142 kez okundu