Konya
°C
Yeni Meram
08.02.2016 03:44

Dimitri Mendeleyev kimdir? Dimitri Mendeleyev Doodle oldu

Dimitri Mendeleyev, Google tarafından unutulmadı. Ünlü arama motoru Google, Alman bilim adamı olan Dimitri Mendeleyev'e özel tasarım olan bir Doodle yayınladı. Peki Dimitri Mendeleyev kimdir? İşte detaylar..

A+
A-
08.02.2016 03:44
0
5336
ABONE OL
Dimitri Mendeleyev bugun Doodle tasarımlarına konuk oldu. Google tarafından özel günler için yapılan tasarımların bu sefer ki konuğu Dimitri Mendeleyev oldu. Peki Dimitri Mendeleyev kimdir? İşte detaylar..

Dimitri Mendeleyev kimdir?

On yedi kardeşin en küçüğü olan Mendeleev,Sibirya'nın Tobolska şehrinde doğmuştur (1834). Babası bir lise müdürü, büyük babası ise Sibirya'nın ilk gazetesinin yayımcısı idi. Dimitri ilk tahsilini sürgünde iken yaptı. Babasının ölümünden sonra annesi onun daha iyi bir eğitim alması için St. Petersburg'a göç etti. Dimitri Mendeleyev, St. Petesburg Üniversitesinde kendini tanıttı. Tezini "alkol ve suyun birleşmesi" konusu üzerine yaptı (1856). Fransa ve Almanya'da, Bunsen ve bir çok Avrupalı bilim adamıyla buluşup, çalışan Dimitri Mendeleyev, 1858 yılında Almanya'daki Karlsruhe (Kalzrue) konferansına katıldı. Bu konferansta "Avogadro hipotezi" üzerine şiddetli tartışmalar olmuştu. Daha sonra ilk petrol kuyularını görmek üzere Pensilvanya'daki petrol sahalarını gezdi. Rusya'ya dönüşünden sonra yeni bir ticari damıtma usulü geliştirdi. 32 yaşında St. Petersburg Üniversitesinin inorganik kimya kürsüsünde profesör oldu.Elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki düzenlilikten yola çıkarak elde ettiği periyodik tablo, onun en büyük çalışması idi. Bu düzenleme esnasında,o güne kadar bulunamamış bazı elementlerin varlığını ve özelliklerini tahmin etti (1869). dimitri-mendeleyev-kimdir-2

Periyodik Tablo 'Dimitri Mendeleyev' Tarafından Yapıldı

Bugünkü anlama yakın periyodik sistem, 1869 yılında Rus kimyacısı Dimitri Mendeleyev tarafından yapıldı. 1877 yılında Alman bilgini Lothar Meyer de Mendeleyev’den habersiz olarak bir periyodik cetvel yaptı. İki bilim adamı da birbirlerinden haberleri yoktu. Bu iki cetvel hemen hemen birbirinin aynıdır. Lothar Meyer elementleri kendi cetvelinde fiziksel özelliklerine göre sıralamıştı, Mendeleyev de elementlerin atom kütlelerini dikkate alarak artan atom kütlelerine göre cetvelinde sıralamıştı.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.