Konya
°C
Yeni Meram
29.10.2015 00:02

Cumhuriyetin 92. yılı için Google doodle hazırladı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için Google bugüne özel bir doodle hazırladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgilere, Cumhuriyet'in ilanı ve Cumhuriyet yönetimi konularında detaylara ve tarihi bilgilere de haberimizden ulaşabilirsiniz.

A+
A-
29.10.2015 00:02
29.10.2015 00:15
0
5570
ABONE OL

Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 92'inci yılı... Cumhuriyet Bayramı için Google bugüne özel bir doodle hazırladı.

Google arama motoru ana sayfasına 29 Ekim Cumhuruiyet Bayramı'nı taşıdı ve bayrama özel olarak bir doodle hazırladı. 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde milli bayram olarak kutlanıyor.
Stadyumlarda gösteriler ve akşamları ise fener alayları düzenleniyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şiirleri

CUMHURİYET NASIL İLAN EDİLDİ? Mustafa Kemal'in önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Savaşın zaferle sonuçlanmasının ardından TBMM 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırdı. 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması imzalandı ve böylece yeni bir devletin temelleri atıldı. Fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. 13 Ekim 1923'te Ankara, başkent ilan edildi. 29 Ekim günü Atatürk'ün, milletvekilleri ile görüştükten sonra TBMM'ye sunduğu "Cumhuriyet" önergesi kabul edildi. Böylece devletin yönetim biçimi Cumhuriyet, ismi ise "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" oldu. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu. CUMHURİYET YÖNETİMİ Hükümet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimine Cumhuriyet denir.

Cumhuriyet kavramı genel olarak temsili demokrasinin uygulanmasını ifade eder. Halk kendini yönetme yetkisini, temsilcileri yani milletvekilleri aracılığı ile kullanır; egemenlik halka aittir. Yurttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır.

CUMHURİYET KELİMESİNİN ANLAMI VE KÖKENİ Cumhuriyet kelimesi TDK sözlüğünde "Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi" şeklinde açıklanıyor. Arapça kökten türeyen cumhur "halk" anlamına gelir ve Latince respublica ile Fransızca république kelimelerinin Türkçe çevirisi olarak benimsenmiştir.

DOODLE NEDİR?

Google'ın özel günler için hazırladığı ve ana sayfasında yayınladığı görsellere "doodle" deniliyor.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.