Konya
°C
Yeni Meram
24.01.2020 17:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Merkel ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesi sona erdi.

A+
A-
24.01.2020 17:08
24.01.2020 17:35
0
7094
ABONE OL
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan le Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Merkel ile Erdoğan'ın görüşmesi, Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü. Baş başa görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmeye geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel, ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Köklü dostluk ilişkilerinin sürdürülmesinin, Türkiye ve Almanya'nın yanı sıra bölgemizin de menfaatine olduğu noktasında hemfikiriz." dedi.

Erdoğan, "(Almanya ile) Ekonomi, ticaret, yatırım, enerji ve turizm alanlarında mevcut iş birliğimizi daha da ileri taşımakta kararlıyız." ifadelerini kullandı.

"AB'nin Suriyelilere daha fazla yardım yapmaları insani bir sorumluluktur"

Erdoğan, "AB ve Avrupa ülkelerinin Suriyelilere daha fazla ve hızlı yardım yapmaları her şeyden önce insani bir sorumluluktur." diye konuştu.

Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Geçtiğimiz aylarda Barış Pınarı Harekatımızı bahane eden terör örgütü yandaşları, Almanya'da Türklere yönelik saldırılar düzenlediler. Büyükelçiliğimizin hizmet aracı örgüt mensupları tarafından ateşe verildi. Bu saldırıları bir kez daha lanetliyor, kınıyorum."

"Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmamakta kararlıyız"

"Libyalı kardeşlerimizi bu zor günlerinde yalnız bırakmamakta kararlıyız. Ulusal Mutabakat Hükümetine destek vermek, BMGK'nin 2259 sayılı kararı gereğince bir tercih değil yükümlülüktür. Türkiye ve Almanya olarak sorunların diyalog yoluyla çözümüne öncülük veriyor, taraflara sağduyu ve aklıselim çağrısında bulunuyoruz. Burada biz Serrac'ı yalnız bırakmayacağız, kendilerine elimizden gelen desteği vermekte kararlıyız. Askerimiz orada eğitim çalışmalarına destek verecek. Türkiye'nin Libya'daki mazisi ve onların da yaptıkları davet, böyle bir hakkı doğurur. Bölgesel konularda Almanya ile diyaloğumuzu güçlendirerek devam ettireceğiz. İran ve Irak'ta da son dönemde gerilimin arttığını görüyoruz. Irak'ın yeni bir kaos ve kargaşa iklimine sürüklenmesine izin verilmemelidir."

"İdlib'ten kaçanlar için maddi katkıya hazırız"

Almanya Başbakanı Merkel ise, "(Erdoğan'la görüşmede) İdlib'den kaçanların insani durumunu düzeltmek için maddi katkıya hazır olduğumuzu söyledik. Libya'da kırılgan ateşkesin sağlam bir ateşkese dönüşmesi için çaba harcanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Merkel, Libya konulu Berlin konferasında kabul edilen maddelerin BM Güvenlik Konseyi'nde onaylanacağını söyledi.

Angela Merkel, "AB'nin mülteciler konusunda 3 artı 3 milyar avroluk desteğin dışında destek vereceğini düşünüyorum." dedi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.