Konya
°C
Yeni Meram

ÇÖREK OTU YETİŞTİRİÇİLİĞİ

ÇÖREK OTU YETİŞTİRİÇİLİĞİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
10.03.2021 01:49
09.03.2021 14:52
0
6323
ABONE OL
  Çörek otu (Nigella sativa L.), Tek yıllık, otsu, 20-50 cm boyunda bir bitkidir. Çörek otu tohumları kapsül içinde ve siyah renklidir. Çörek otu toplam 20 kadar türe sahip olmakla beraber, bunlardan 14'ünün ülkemiz florasında bulunmaktadır. Çörek otu dikine inen iplik şeklinde bir kök sistemine sahiptir. Alt yapraklar saplı üst yapraklar sapsız durumdadır. Açık yeşil renklidir. Çiçekleri tek tek sap ucunda bulunur ve önemli bir nektar kaynağıdır. Çiçek yaprakları 5 adet olup beyaz renkli ve uçları mavimtıraktır. Çörek Otunun Toprak İsteği: Çörekotu besin maddelerince zengin çok killi ve kumlu olmayan özellikle kumlu tınlı topraklarda yetiştiriciliği yapılır. Sonbaharda Toprak pulluk yardımıyla sürülür. İlkbaharda ekimden önce kazayağı çekilerek Ekimden önce çıkan yabancı ot kontrolü yapılmaktadır. Çörek Otunda ekim zamanı: En uygun ekim zamanı ise erken ilkbahardır. Ekmeden önce tohumların içerisinde yabancı madde kalmayacak şekilde elenir. Eleme işlemi ile tohum ekime hazırdır. Ekim öncesi taban gübresi olarak organik içerikli gübreler veya iyi yanmış çiftlik gübresi kullanılır. Çörekotu ekiminde çok tohum çok verim demek değildir. 1 dekara atılacak tohum miktarı 1.5-2 kg yeterlidir. Çörek Otunda Bakım ve Sulama: Çörekotunda yabancı ot ile mücadelesinde ruhsatlı bir ilaç ülkemizde bulunmamaktadır. Dolayısıyla yabancı ot mücadelesinde çapalama yapılır. Ekiminden sonraki süreçte çiçeklenme döneminde 1 su verilebilir. Verimi artıracaktır. Fakat sulama imkanı yoksa suyu çok seven bir bitki değildir. Kuru arazilerde de kolaylıkla üretimi yapılabilir. Çörek Otunda Hasat: Temmuz sonu ve Ağustos ayları Çörekotunun hasat zamanıdır. Çörek otu kapsülleri sararmaya başladığında meyveler hasat edilmeli, tane dökülmesi ihtimaline karşı hasatta geç kalınmamalı ve hasat sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Çörek Otunun Yetiştirildiği Bölgeler: Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak tarımı yapmaktadır. Özellikle Güney Avrupa, Suriye, Pakistan, Hindistan, Mısır, Suudi Arabistan, İran ‘da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Türkiye’de Trakya, Kuzey Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmekte ve Burdur, Afyon, Isparta, Amasya, Mersin, İstanbul, Gaziantep, Konya ve Kahramanmaraş civarında üreticiler tarafından yetiştirilmektedir. Çörek Otunun Kullanıldığı yerler:Çörek otu tohumu yararlandığımız bir Tıbbi Aromatik Bitkilerdir.Çörek otu baharat olarak kullanılmaktadır.Çörek otunun yağı çıkartılarak «Çörek Otu Yağı» olarak kullanılır.İlaç sanayiinde ve kozmetik sektörde kullanılır. Mısır ve Orta Doğu'da çörek otu yağı kronik öksürük ve bronşit astımda kullanılmaktadır Vücut enerjisini artırarak yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Çocuklarda bağırsak parazitlerine karşı kullanılmıştır. Tohumları haşereleri, sürüngenleri ve zararlı hayvanları çevreden uzaklaştırmak için tütsü olarak kullanılmıştır. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)'in “ Çörek otuna ayrı bir kıymet verin, zira o ölümden başka her derde şifadır” mealindeki hadis-i şerifi bitkiye İslami kültürde ayrı bir önem kazandırarak kullanımını etkin hale getirmiştir. SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİMLE…
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.