YAZARLAR

Bir kurban bayramı daha gelip-geçti sevgili okurlar. Bu bayram dokuz günlük tatili ile dikkat çekti. Sayılı gün çabuk geçermiş derler ya. Dolup-taşan hanelerimiz, son olarak dün itibarıyla boşaldı. Sevdiklerimizi tekrar görüşmek dileklerimizle uğurladık. Allah sevdiklerinizle tekrar kavuştursun inşallah!…

Bayram sonrası ilk yazımızda kendi penceremizden birkaç konuyu da sizlerle paylaşalım istiyoruz;

KURBAN DERİSİ

Kurban derileri konusunda herkes istediği yere kurban derisini bağışlayabilir, verebilir denmişti.

Bu karar gerçekten son derece olumlu ve hoş bir karar.

Ancak, geçmiş yıllarda deri toplama konusunda şuraya vereceksiniz, buraya vereceksiniz diye zorlamalara ve mecbur bırakılmalara isyan edenler, bu bayramda gönül rızasına, rıza göstermeme adına birbiriyle yarışan vakıf ve dernek elemanlarıyla karşı karşıya kaldılar!

Gelecek yıllarda bu konu nerelere varır, nerelere kadar uzanır, vakıflar ve dernekler arasında deri savaşları mı çıkar bilemiyoruz.

Kurban kesen vatandaşlarımız, derisini kendi rızası ile bir hayır kurumuna, vakfa ya da derneğe verebilecek denmişti ya…

Kurban toplayanlar hiç de öyle düşünmüyorlar!…

İnsanı karar vermek için bile kendi kendine bırakmaya niyetleri yok.

Dernek ve vakıf elemanlarının ısrarlarının ne kadar sıkıcı ve bıktırıcı olduğunu anlamanız için kurban sahibi olmanız yeterli.

Deri bağışlama konusunda daha ilk yılda görülen bu manzara endişe verici.

Kurban derisini vereceği yeri önceden belirleyenlerde dahil olmak üzere kurban sahiplerinin etrafını Vakıf ve dernek elemanları öyle bir sarıyor ki, sormayın.

Derini ona verme, bana ver dercesine ara ara gelip soruyorlar

Kurban kestiniz mi?Henüz sıra gelmedi…Derisini bize verir misiniz?Biz altı kişiyiz delikanlı, henüz bir karar vermedik?Ne zaman karar vereceksiniz?Kurbanımız daha kesilmedi, bekliyoruz.Ben ne zaman geleyim?Kurbanımız hayırlısı ile bir kesilsin, kararımızı verelim, arkadaşlar deriyi sizlere verelim derlerse, biz seni buluruz.Ben yanınızda dursam!..

Sonra bir başkası geliyor, yine benzer sorular, sorular.

Kurban sahipleri sonunda kendilerine en az soru soran insanları bulup, onlara gel delikanlı diyorlar. Bizim kurbanın derisi sizin. Numarası şu.

HANGİ TARAF?

Bayram demek evlerin dolması-taşması demek!..Hemen her bayramda bir çok hanede gurbetten gelenlerin birkaç gün kalması, bir de normal ziyaretlerin üzerinde adı bayram ziyareti olan ziyaretlerin yapılması. Kimlerin geldiği, kimlerin kaldığı, kimlerin ziyaret ettiği de sorulmadan edilemez.

Bu merak az uz bir merak değildir!…

Arkadaşınızı sabahın erken saatlerinde fırının önünde görseniz ne sorarsınız?

Hayırdır sen sabahın köründe fırına falan gelmezdin!…

Evde misafir var da!…

Hangi taraf?

Şey…

Korkma söyle, biz yabancı mıyız?

Hanım tarafı!…

Arkadaşlarımızdan meraklı olan birisi, bu bayram gelen-giden, yatılı- misafir olarak kalan konusunda hiç üşenmeden çetele tutmuş, sormuş, araştırmış.

Ne mi bulmuş?

Hanım tarafından gelen misafirlerin oldukça ağır bastığını!…

ETLİ EKMEK HASRETİ BİTTİ AMMA!…

Bayramın son günü itibarıyla vatandaşlar mahallelerinde bulunan etli ekmekçilere koştu. Günlük olarak en az iş yaptım diyen etli ekmekçi beş yüz etli ekmek hamuru kullandı.

Bazı mahalle etli ekmekçileri bin-bin iki yüz etli ekmek hamuru kullandılar.

Allah müşterilerini bol ve daim eylesin.

Bayram sadece kasaplara gelmedi yani. Etli ekmekçilerde bayramın son gününden itibaren dolup-taşmaya başladılar.

Birçok vatandaşımızın etli ekmek hasreti sona ererken, uzunca bir süredir dile getiremediğimiz bir hususu dile getirelim istedik.

Etli ekmek pişirme ücreti sizce de makul mü?

Konya’nın olmazsa olmazı olan bu lezzetin pişirme ücreti konusunda söylene söylene ödenen miktarları duymamış olamazsınız!..İtiraz edeni, fırıncılarla ne bu böyle diye tartışanları görmedim diyemezsiniz!…

Etli ekmek hamuru 180 gram, vatandaş etli ekmeğin harcını kendisi getiriyor. Diyelim ki 20 etli ekmek yaptırdı. Ödediği para tanesi 80 kuruştan 16 lira. Neredeyse bir kilo kıyma parası.

Öte yandan 2013 yılının Mart ayının ilk haftasında yapılan düzenlemeyle 250 gram gelen ekmeğe ödenen para ise 60 kuruştan 70 kuruşa çıkarılmış ve duyurulmuştu. Sonra fiyatlar dengelendi. Ekmek bazı fırınlarda 70 kuruşa, bakkal ve büfelerde ise 60 kuruşa satılmaya devam ediliyor.

Bildiğimiz kadarıyla, Fırıncıların ekmeğe verdiği emek biraz daha fazla.

Ailemize ve misafirlerimize vazgeçilmez bir ikram olan etli ekmek, dar gelirli insanımızın sınırlarını zorluyor. Hele aile kalabalıksa!…

Kurban Bayramı ile birlikte etli ekmek hasreti bitti amma, etli ekmeği yaptırma ücretleri el yakmaya devam ediyor!..

> Yeni Meram >Yazarlar > Bir bayram böyle geçti!…
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yeni Meram'a aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ MERAM veya yenimeram.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.