Konya
°C
Yeni Meram
10.12.2015 20:42

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Yeni anayasa fantezi değil gerekliliktir

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları hakkında, "Bu parlamento yeni anayasayı yapamazsa, çok fazla şey yapmış olmayacaktır. Bu fantezi değil, gereklilik olduğu için böyle" dedi.

A+
A-
10.12.2015 20:42
0
8258
ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "64'üncü hükümetin içinden çıktığı bu Parlamento eğer yeni bir anayasayı yapmayı başaramazsa, aslında siyaseten çok fazla şey yapmış olmayacaktır. Bu bir fantezi değil, bu bir gereklilik olduğu için böyledir" dedi.

Kurtulmuş, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme dair yöneltilen soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Nobel Kimya Ödülü kazanan Türk bilim adamı Aziz Sancar'ın ödülüne ilişkin olarak bunun büyük bir onur olduğunu belirten Numan Kurtulmuş, Türkiye'ye bu büyük gururu yaşattığı için kendisine teşekkürlerini iletti.

Kurtulmuş, "64'üncü Hükümet Eylem Planı" hazırlanırken asıl amacın ne olduğunun sorulması üzerine, planda birinci olarak insan hakları ve demokrasi, yeni anayasanın ana mesele olduğu, Türkiye'nin siyasi ve hukuki reformlar başlığında toplanan adımların bulunduğunu söyledi.

"Bu bir fantezi değil"

Numan Kurtulmuş, "Türkiye, yeni anayasayı yapmak için nasıl bir farklı dinamiğe sahip olacak ve siz, bize nasıl bir başkanlık sistemi tasarımı ortaya koyabilirsiniz" sorusuna ise "64'üncü hükümetin içinden çıktığı bu Parlamento eğer yeni bir anayasayı yapmayı başaramazsa, aslında siyaseten çok fazla şey yapmış olmayacaktır. Bu bir fantezi değil, bu bir gereklilik olduğu için böyledir" cevabını verdi.

Bütün anayasaların sadece maddelerinden ibaret olmadığını, bir ruhuyla, felsefesi bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, o felsefenin de ortaya çıkardığı siyasal mekanizmanın bulunduğunu belirtti.

"Herhalde CHP de bir an evvel geçirmeyi tercih eder"

Numan Kurtulmuş, reform programında yer alan HSYK'nın yapısıyla ilgili durumun, yargı reformunun veya başkanlık sisteminin her birisinin bir felsefeyle ilgili olduğunu, bunun da milletin egemenliğini tam manasıyla millete teslim etmek olduğunu söyledi.

Neyi tartıştığımızı, niçin tartıştığımızı bilen ve bu tartışmanın da hem sahibi, hem muhatabı olarak milleti ortaya koyan bir süreci yürüteceğiz. Herkes eteklerindeki taşı ortaya koymak durumundadır. Türkiye siyaseti artık şimdiye kadar sürdürmüş olduğu bu ikircikli tavrı sürdüremez. Onun için 'eğer anayasayı değiştirmezsek hiçbir şeyi yapmamış oluruz' dedim."

Kurtulmuş, "Meclis, bütçe gibi bir ana ihtiyaç konusunda bile pozitif ajanda oluşturamadı" denilmesi üzerine ise "Maalesef burada çok açık bir tavır ortaya koyduk. Yani keşke bunu yapabilselerdi ve zaman zaman da 'biraz da empati yapın' diyoruz. Bir geçici bütçeyle vakit kaybetmek mi yoksa zaten yapılacak bu bütçe. Sadece bir vakit kaybına neden olacak. Herhalde CHP de bir an evvel geçirmeyi tercih eder" görüşünü dile getirdi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.