Konya
°C
Yeni Meram
19.01.2017 10:15

Asılsız bilgilere itibar etmeyin

Yetkililer, son zamanlarda sosyal medyada yer alan 2017 yılı Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının devlet hastanelerinden 350-400 TL civarında bedel ödeyerek alınacağı haberlerinin asılsız olduğunu ve vatandaşların bu haberlere itibar etmemesi gerektiğinin özellikle altını çizdi.

A+
A-
19.01.2017 10:15
19.01.2017 10:15
0
3135
ABONE OL
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü, son zamanlarda sosyal medyada yer alan 2017 yılı Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının devlet hastanelerinden 350-400 TL civarında bedel ödeyerek alınacağı haberlerinin asılsız olduğunu ve vatandaşların bu haberlere itibar etmemesi gerektiğinin özellikle altını çizdi. Son zamanlarda sosyal medyada yer alan 2017 yılı Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının devlet hastanelerinden 350-400 TL civarında bedel ödeyerek alınacağı haberleri vatandaşın kafasını karıştırdı. Sürücü sağlık raporlarının yüksek bir bedel ödeyerek alınacağı vatandaşın kafasında soru işaretleri bırakırken, Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve gündemi meşgul etmek isteyen bazı kişilerin, bir takım mesajlarla insanları tedirgin etmek için yaptıkları bir davranış olduğunu belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü de sosyal medyadaki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve bu yönde müdürlüğün herhangi bir çalışmasının olmadığını kendi sayfasında yayımladı.

“SÜRÜCÜ SAĞLIK RAPORLARI İÇİN ÜCRET TALEP EDİLMİYOR”

Sürücü sağlık raporlarının devlet hastanelerinden 350-400 tl civarında bedel ödeyerek alınacağı haberlerinin doğru olmadığının özellikle altını çizen Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, sürücü sağlık raporlarının aile hekimlerinden alınabileceği ve aile hekimi sisteminde hiçbir şekilde ücret talep edilmediğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Öznavruz, “Sürücü sağlık raporu’ alacak olan vatandaşlarımız, öncelikli olarak aile sağlığı merkezine müracaat edebilirler. Müracaat etmeden önce ‘EK-3’ (Sürücü/sürücü adayları tarafından doldurulacak beyan formu) formu diye bir form var. Bu formda sağlık ile ilgili yer alan birtakım sorular var. Vatandaşın öncelikle bu soruları cevaplayarak formu doldurması gerekiyor. Kişi bu beyan formunu doldurduktan sonra müracaat ettiği aile hekimi, bir muayene yapar. Muayene sonucunda kişinin bir kusuru tespit edilmişse eğer, kişi uzman bir hekime sevk edilebilir. Tabii bu keyfi bir sevk değildir. Şunu da belirtmek istiyorum. Herkes kayıtlı olduğu aile sağlığı merkezindeki aile hekimine müracaat etmeli çünkü kişi ile ilgili bütün bilgiler kayıtlı olduğu aile hekiminde mevcuttur. Bir başka aile hekimi bu kişilerin bilgilerini göremeyebilir. O yüzden herkes kendi aile hekimine gitmeli” ifadelerine yer verdi.

“BİRİNCİ BASAMAKTA VERİLEN HİZMETLER ÜCRETSİZDİR”

Aile hekimi tarafından EK-1 (Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu) diye bir formun düzenlendiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu tanıda kişinin normal klinik bulguları tespit edildiği andan itibaren ‘sürücü olabilir’ kutucuğu işaretleniyor. Hekim, imzasını attıktan sonra kişi emniyet müdürlüğüne müracaat edip ehliyetini alabilir. Aile hekimliği sistemlimde hiçbir şekilde ücret talep edilemez. Birinci basamakta vermiş olduğumuz bütün hizmetler gibi ehliyet için müracaat eden kişilerin de sürücü sağlık raporları, ücretsiz bir şekilde muayeneleri yapılarak verilir. Ancak epilepsi hastalığı, alkol bağımlılığı gibi bir takım rahatsızlıklar eğer hekim tarafından tespit edildiyse, hekim bunu gerekli olan branşa sevk eder. Tabii hekim, hastayı hangi branşa sevk ediyorsa nedeniyle birlikte bunu karar kısmına yazarak belirtmek zorunda. Mesela gözünde bir problem tespit edilen kişi, göz kliniğine sevk edilir. Bu ikinci basamak hizmet gurubuna giriyor ve burada alınan ücretler de oluyor tabii.” “SADECE GÜNDEMİ MEŞGUL EDİYORLAR” Sürücü sağlık raporlarının, ‘Sürücü adayları ve sürülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik’ kapsamında aile hekimliği, devlet hastaneleri veya özel hastanelerden alınmaya devam edileceğini ifade eden Öznavruz, “Gerçeği yansıtmayan sosyal medyadaki haberler, özellikle gündemi meşgul etmek isteyenlerin, vatandaşları tedirgin etmek için yapmış oldukları bir davranış. Vatandaşlarımız bu asılsız bilgilere itibar etmesinler. Sürücüler veya sürücü adayları, sürücü sağlık raporlarını aldıktan sonra emniyet müdürlüğüne müracaat ederek ehliyetlerini alabilirler veya değiştirebilirler” şeklinde konuştu. Kader EŞİYOK
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.