Konya
°C
Yeni Meram
22.12.2015 02:45

AK Parti Konya Milletvekili Uğuru Kaleli ile röportaj

AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, Yeni Meram Gazetesi yazarlarından Orhan Şener’e verdiği röportajda önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin durumu ile ilgili bir soruya açıklık getiren Kaleli, yeni anayasa vurgusu yaptı.

A+
A-
22.12.2015 02:45
11.01.2016 13:02
0
6857
ABONE OL
Yeni Meram Gazetesi yazarlarından Orhan Şener, Konya’nın tanınmış isimlerinden, AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli ile bir röportaj gerçekleştirdi.  Röportajda kendisi hakkında çok fazla bilinmeyenlere açıklık getiren ve siyasetten spora bir çok konuda önemli bilgiler veren Kaleli, milletvekili olma sürecini de tüm samimiyetiyle cevaplandırdı. Türkiye’nin durumu ile ilgili konuşan Kaleli, yeni anayasanın gerekliliğini vurguladı. Kaleli ayrıca, AK Parti’nin başarılı olmasının arkasında yatan önemli konulardan biri olarak gördüğü bir konuya da değindi. İşte Muhammet Uğur Kaleli’nin önemli bilgiler verdiği o röportaj; Muhammet Uğur Kaleli Kimdir? 1958 yılında Konya’da doğan Muhammet Uğur Kaleli, hububat, bakliyat ticareti ile un fabrikası işletmeciliği yapmaktadır. 2000-2005 yılları arasında Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Kaleli, 2009 yılında Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmiştir. KTB Başkanlığı boyunca ortak akıl ile borsada birçok ilki gerçekleştirerek, tarım ve tarımsal ticarete önemli katkılar yapan Kaleli, 2015 yılı Şubat ayında 2023 hedeflerine ulaşılması için ‘Yeni Türkiye Yeni Güç’ anlayışı çerçevesinde AK Parti Konya Milletvekili olmuştur. Çeşitli iş ve sosyal dernek kuruculuğu, üyeliği ve yöneticiliği yapmakta olan Muhammet Uğur Kaleli evli ve iki çocuk babasıdır. ORHAN ŞENER’DEN NOTLAR:  Kendisi ile çocukluğundan ve gençliğinden beri tanışır ve o dönemler mahallemizden geçerken kıyafeti ile imrenerek baktığımız ağabeyimizdi. Sanırım aramızda 1-2 yaş olmasına rağmen nedense kendisini ağır ağabey görürdük. Tarzı buydu Uğur Kaleli’nin; Mütevazılığın timsali örnek insan, Konya milletvekili bizim dönemimizin gurur kaynağı, sportmen, iş adamı, eski borsa başkanı, kardeşimiz, ağabeyimiz…
Orhan Şener : Sayın vekilim Konyalıların ilk aklına gelen sanırım sizi görünce babanız CHP eski Konya Milletvekili Hüseyin Kaleli akıllara gelmektedir. Sayılan, sevilen, çocukla çocuk, büyükle büyük bizle bile nerde görse arkadaş gibi şakalaşırdı. Baba ve oğul Türkiye’de az bir insana nasip olmuş bir durum neler söylemek istersiniz? Uğur Kaleli: Hocam babam 1977-1980 yıllarında milletvekilliği yapmış köy enstitüsü yapmış mütevazı bir öğretmendi. Bu arada teşekkür ederim böyle bir soru sormakla sevgili babamı da burada anlatma şansı buldum. Babam Hüseyin Kaleli çok zor koşullarda yetişmiş, uğraşmış, çalışmış, bizleri yetiştirmiş gurur duyduğum şahsiyettir. Düşünün bir kere 4-5 ayrı köyde yıllarca görev yapıyorsun o yıllarda atamanız şehre ondan sonra oluyormuş. Doğru dürüst okul yok, bina yok o koşullarda çocuklarımıza eğitim vermek için büyük bir mücadele veriyorlar. Öğretmenler o yıllarda öyle bir eğitim almışlar ki ağaç buduyorlar, aşı yapıyorlar, arıcılıktan anlıyorlar, meyve yetiştiriyorlar, inşaattan anlıyorlar, köyün öğretmeni değil sanki taşeron elemanı gibi çalışıyorlar. Babam o yılları anlatırken hem gurur duyar, hem de gözleri dolar. Tos (Türkiye Öğretmenler Sendikası) Genel Başkanlığı yaptı, Birlik Başkanlığı yaptı, siyasetin içinde her zaman mutlu oldu. Gerçekten halktan biriydi. 12 Eylül’de siyasi yasaklı oldu babam dahi 31 kişi Ankara Kirazlıdere Askeri Cezaevi’ne attılar. Çok çile çektiler, demokrasi sekteye uğradı Allah o günleri bu millete bir daha göstermez inşallah.
Orhan Şener : İnşallah vekilim bende o yıllarda Ankara’da Üniversite’de okuyordum. İnanın kabus gibi günlerdi. Şimdi üniversitede öğrencilerime o yılları anlatıyorum sakın olaki tuzaklara düşmeyin, uyanık olun maalesef hala o durumları kaşıyan zihniyet mevcut. Uğur Kaleli: Haklısınız hocam uyanık olmalıyız. İnanın bir eğitimci olarak en fazla görev size düşüyor. Orhan Şener : Milletvekili olmak nasıl bir duygu? Pembe bir tablo mu yoksa ağır bir görev mi ? O süreçte insan neler yaşar anlatır mısınız? Uğur Kaleli: Orhan Hocam belki size de nasip eder “YAŞA DA GÖR” derler ya... (Uzun süre gülmeler).
Orhan Şener : Sayın vekilim ben 8 yaşından beri stadyumda büyüdüm. Spor adamıyım siyasetten hiç anlamam ki daha hiç bir partinin yolunu bilmem binalar nerede olduğu dahil ama yinede temenniniz için teşekkür ederim, devam edin lütfen. Uğur Kaleli: 1990 yılında Konya Borsası’nda yönetici oldum. 10 Yıl görev yaptım yorulmuştum kendi işimi de yapayım dedim. Sizde biliyorsunuz kendi işimi yapayım dedim Çumra’da bir işletmem var hala devam ediyor derken Hüseyin Üzülmez Ticaret Odası’nda beraber çalışalım dedi. 2005 -2010 yıllarında görev yaptım. 2009 yılında 10 gruptan sadece ben kazandım inanın çok çalıştım. Milletvekilliğine gelince ilk önce şunu söyleyeyim klasik bir deyim olabilir belki ama inan hocam NASİP MESELESİ... Siyasetin insana kendisi gelmesi lazım “ Ben milletvekili olacağım diyip yola çıkılmaz bence”  bir takım insanların, grupların “hizmet etmek ister misiniz, bizim vekilimiz olmanızı istiyoruz” denirse benim şahsi görüşüm şık olanı bu. Çevremdeki herkes bilir ailemde dahil benim hiç ama hiç öyle bir niyetim yoktu olmadı da. Ama yukarıda bahsettiğim gibi sivil toplum kuruluşları bana geldiler memleket meselesi seni Ankara’da görmek istiyoruz 10 Şubat 2015’de istifa ettim. Listede ilk önce 5. sonra 6. Olarak sıralama da takdir gördük.
Orhan Şener : Kaç aday adayı vardı efendim? Uğur Kaleli: 208. anayasa-degisikligi-zorunlu-hale-gelmistir Orhan Şener : Siz Konya Borsası’nın da başkanıydınız basından da zaman zaman takip ettim. Bu tür kuruluşların siyasi bir yönü var m? Her zaman merak etmişimdir. Uğur Kaleli: Orhan hocam olur mu öyle şey hiç bir siyasi oluşum, görüş olamaz. Borsa çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve tüccarlardan oluşan çok büyük her görüşten olan insanlar topluluğudur. Bir yerde çiftçilik varsa, tarımla uğraşan, üreten bir bulut oluşmuşsa orada borsa vardır ki Konya borsası sadece şehrimize değil tüm İç Anadolu’ya hitap eden çok büyük bir kuruluştur. Çevre illerden gelen üreticilere de hitap ediyor. Aşağı yukarı 3-4 milyon kişiye hitap ediyor diyebiliriz.
Orhan Şener : Sayın vekilim ülkemizin durumunu nasıl görüyorsunuz? Gerçekten çok zor günlerden geçiyoruz neler söylemek istersiniz? Uğur Kaleli: Hocam Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü bir devlet kökleri asırlar öncesine dayanıyor. Çok zor coğrafyadayız. Ne yazık ki şanssız bir bölgedeyiz. Bütün çevremiz ateş çemberi ve yangın yeri buna rağmen tedbirler alınmış halkın huzuru ve refahı her şeyden önce gelmektedir. Merak etmeyin. Meseleyi geniş bir biçimde ele alacak olursak Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı’dan bu güne kadar 7 anayasa çıkarmış. Hiç birinde özgürlükler yok. Bireyle ilgili, vatandaşla ilgili, yaşamla ilgili, kalite ile ilgili fazla bir şey yok. Sadece devlet kendini korumaya almış. Bu yüzdendir ki anayasa değişikliği zorunlu hale gelmiştir. 1946 yılında çok partili hayata geçmişiz. 70 yıl içerisinde 30 yıl tek partili 40 yıl koalisyonlarla yönetilmiş bu ülke. Koalisyonlarda ne olmuş günü birlik politikalar üretilmiş enflasyon, işsizlik krizleri doğurmuş. Bu hep böyle olmuş. Tek partili hükümetlerde ise Türkiye hep sıçrama yapmış ekonomisi rayına oturmuş önü açılmıştır. Komşularımıza bir bakın demokrasi ile hiç bir zaman yönetilmemişler, anti demokrasi uygulamamalar sorunlu ülkeler bölgede tek demokrasi ile yönetilen ülke istikrarın timsali TÜRKİYE var. Orhan Şener : Sayın vekilim benim dikkatimi çeken bir konu var size de iletmek istiyorum. Bakıyorum patiler artık kendi düşüncesinden değil de çok farklı hatta uç düşünceleri insanları, bünyelerinde barındırıyorlar ve kabul görüyorlar. Bu milletvekili olsun, belediye başkanı olsun, encümen üyesi olsun neler söylemek istersiniz? Uğur Kaleli: Orhan hocam bir de siyasetten anlamam diyorsun... İnanın en önemli konuya değindiğiniz tebrik ederim. Bu konu Türkiye’nin anlayışını değiştirmiş önemli bir süreçtir. Hatırlarsınız rahmetli Turgut Özal 4 eğilim birleştireceğim dedi o başlattı bunu sadece AK Parti devam ettiriyor. Partimizin başarısındaki en önemli konularından birisi de budur diyebiliriz. “Bizden, bizden değil “ zihniyeti çağ dışı kalmış, sığ bir anlayıştır. Artık siyasi partiler toplumda kabul görmüş, karşılığı olan insanlara kucak açmak zorundadırlar. Hizmet edebilecek kabiliyetli insanları bünyelerine almak zorundadırlar. AK Parti bu yüzdendir ki oylarını artırarak varlığını sürdürmektedir.
Orhan Şener : Sporcu yönünüzü bilmeyenler vardır. Sanırım aynı dönemde de spor yaptık. Neler söylemek istersiniz? Uğur Kaleli: 1972 yılında Demirspor ‘da başladım. İlk antrenörüm rahmetli Necati hocamı unutamam. Kalecimiz Hüseyin Öner abiyle, Ali Görgülü ile (şimdi Amerika’da) oynadığımız yılları unutamam çok anılarımız var buradan kendilerine sağlık ve afiyet diliyorum. Daha sonra Beyşehirspor ve Selçukluspor’da oynadım. Ilgın’da maç esnasında dokunsan taca atacağım topu seyirciye hava atayım diye rovaşata yapmaya kalktım topu ıskalayınca “kıçının üzerine oturdu derler ya” aynen öyle oldum. Dersimizi aldık... Uzun süre gülmeler...
Orhan Şener : Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz ? Uğur Kaleli: Vatandaş ziyareti en büyük uğraşım. İnanın ziyaretleri çok seviyorum. Zaman buldukça kitap okuyorum en son “Finlandiya’nın kuruluşu ve kurtuluşu” ile ilgili bir kitap okudum.
Orhan Şener : En beğendiniz ve beğenmediğiniz yönünüz nelerdir? Uğur Kaleli: Bilgiyi paylaşmayı, arkadaşlarımla beraber olmayı, fikir üretmeyi... Beğenmediğim yönüm ise ayıpladığım ve kınadığım bir şey olsun inanın başıma geliyor... Bu yüzden konuşmalarıma çok dikkat ediyorum.
Orhan Şener : Gençlere tavsiyeniz neler olacaktır ? Uğur Kaleli:   - Çalışıp, kazanmanın zevkini tatsınlar. - Kültürel ve sosyal yönlerini keşfetsinler. - Memleket meselelerine vakıf olsunlar, ilgilensinler. Buradan onlara bir müjde veriyorum önümüzde ki günlerde onlar için büyük projeler oluşturulmakta...
Orhan Şener : Konyaspor’la ilgili düşünceleriniz nelerdir? Uğur Kaleli: Konyaspor’un bütün maçlarını izlemeye çalışıyorum. Takımımızın yanındayız. Başarıla da bir grafik sergiliyorlar. Temennimiz bu yöndedir.
Orhan Şener : Selçuk Üniversitesi’nde de seçimlerimiz oldu neler söylemek istersiniz? Uğur Kaleli: Üniversite şehrimizin göz bebeğidir, bizim gururumuzdur çünkü bilgi ve eğitim bu toplumun olmazsa olmazıdır. Orhan hocam bakın Konya bir Başbakan çıkarmıştır. Biliyorsunuz daha önce de üniversiteden gelen bir akademisyen bu hem üniversitemiz ve şehrimiz için büyük bir şans. Bu şansımızı iyi değerlendirip Başbakanımıza sahip çıkmalıyız. Bu şehir bunun gururunu yaşamalıdır. Konya halkı Başbakanımızı bağrına basmıştır. Size bir anımı anlatayım... Selçuk Üniversitesi’nde Teknokent Birimi’nde 1 yıl kurucu üyeliği yaptım. Amerika’ya seminer, gezi ve toplantı için gitmiştik. San Francisco’da Silikon Vadisi’nde ki bir anlatımda Amerika’nın en büyük projeleri üniversite ile endüstriyel arasında yapılan çalışmalarmış. Ofislerde projeler hazırlanıp iş dünyasına satışlar yapılmaktadır. En büyük kaynak önce insan, bilgi, akıl daha sonra para ve kazanç gelmekte. Bu nedenler Selçuk Üniversite ile Konya gibi sanayisi güçlü olan birimlerle ilişkiler artırılmalı yeni projeler üretilmelidir.
Orhan Şener : Unutamadığınız bir anınız var mı? Uğur Kaleli: 12 Eylül’de babam askeri cezaevindeyken sanırım Halk Bankası’ndan babam adına borç ihbarnamesi geldi. 4.950 şimdinin ciddi bir rakamıydı sanırım. Babamın o üzüntüsü arasında bir de borç gelmesi bizi şoke etti. Konuyu anlamak için babama Ankara’ya cezaevine gittik. Fakat görüştürmediler Konya’ya döndük ailecek bulduk buluşturduk borcu ödedik. Babam serbest kaldıktan sonra baba bu ne borcu dedik. Şöyle bir yüzümüze baktı çay, yemek, vatandaşın doktor parası, barınma parası, harçlığı, otobüs bileti parası daha sayayım mı dedi. Hocam kusura bakmayın biraz duygulandım. ( Bir müddet sessizlik) Anlayacağınız babam Ankara’ya paralı gitti, parasız nerdeyse hacizli geri geldi. anayasa-degisikligi-zorunlu-hale-gelmistir-3 Orhan Şener : Çok Teşekkür ederim sayın vekilim Yeni Meram Gazetesi adına. Uğur Kaleli: Orhan hocam ben teşekkür ederim. Çünkü Yeni Meram Gazetesi bizim çocukluğumuzdan beri takip ettiğimiz ve okuduğumuz bir gazetedir. Sahibi olan MUSTAFA BAHÇIVAN AMCAMIZA ALLAH UZUN ÖMÜRLER VERSİN. DÜNYA DURDUKÇA “YENİ MERAM GAZETESİ YAŞAYACAKTIR.”
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.