Konya
°C
Yeni Meram
20.01.2015 11:44

ABD'deki Türkler paralel yapı okullarından rahatsız

A+
A-
20.01.2015 11:44
0
7272
ABONE OL
ABD’nin Ohio eyaletinde yaşayan bazı Türk ve Amerikan çevreler, bir yandan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından hakkında soruşturma açılan Fethullah Gülen hareketi ile bağlantılı okullarda verilen eğitimden şikayet ederken diğer yandan da söz konusu okulların Türkiye'nin imajını zedelediğini düşünüyor. FBI'ın Haziran 2014'te Ohio, Indiana ve Illinois eyaletlerinde paralel yapıya ait 19 okulda başlattığı "beyaz yakalı suç soruşturması" devam ederken bu eyaletlerdeki Amerikan eğitim çevreleri ile Türk toplumundan okullarının Türkiye’nin imajını zarar verdiği eleştirileri de artıyor. "Bu okullarla ilgili endişelerimiz var"

Eski Ohio Okul Yönetim Kurulu üyesi ve Dayton Eğitim Kurulu Başkanı Jeffrey J. Mims, paralel yapı okullarından Horizon’ın verdiği eğitimden şikayetçi olduklarını söyledi.

"Bu okullarla ilgili endişelerimiz var" diyen Mims, okulların Ohio'daki Türk toplumunun kötü tanınmasına neden olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplumumuzda yer alan tüm öğrenciler bizim için önemlidir. Çocuklarımıza ikinci veya üçüncü sınıf vatandaş gibi muamele edilmesini kabul edemeyiz. Gençlerimize temel prensiplerin dışında bir şeyler öğretilmesine müsamaha gösteremeyiz. Çocukların başka bir isimle çağrılması ve hayatta başarılı olmalarını engelleyecek yanlış eğitimlerin verilmesi, üzerinde durulması gereken konular." "Sadece Türklerin değil, Müslümanların da ismini karalıyor" Ohio'da çok sayıda sözleşmeli okulun bulunduğu Dayton kentindeki Dayton Halk Okulları Yönetim Kurulu Üyesi Adil Baguirov, Gülen grubuyla bağlantılı okullara yönelik soruşturmanın kendi okullarını da olumsuz etkilediğini vurguladı.

"Horizon okulları, sadece Türklerin değil, aynı zamanda Müslümanların da ismini karalıyor" diyen Baguirov, şunları kaydetti:

"Özellikle Amerikan medyasında her zaman 'Türk İslami okulları' olarak anılan bu okullar, sadece Türklerin değil aynı zamanda Müslümanların da imajını olumsuz etkiliyor. Bizler de bu olumsuzluğu gidermek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Söz konusu okulların bu tür bir olumsuzluğa neden olması üzücü tabi ki. Bunu durdurmamız gerekiyor."

"Okullar, Ahıska Türklerine de zarar veriyor" Ohio’da yaşayan Ahıska Türk-Amerikan Toplum Merkezi Başkanı İslam Şahbenderov, Gülen hareketine ait okulların eyaletteki Ahıska Türklerine de zarar verdiğine dikkati çekti. Sadece Ohio'daki okullarda değil, grubun ABD'nin dört bir yanındaki okullarında da ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Şahbenderov, Türkiye’nin adının zarar görmesinden üzüntü duyduklarını kaydetti. Sözleşmeli okullara yönelik soruşturma haberlerinin ortaya çıkmasının ardından Dayton’da Ahıskalı bir aileye saldırı olduğunu anlatan Şahbenderov, ırkçı görüşlere sahip bir kişi tarafından düzenlenen saldırının, soruşturma haberlerinden sonra yapılmasının kendilerini düşündürdüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bunlar, bizi çok üzüyor. Çünkü yaptıkları haksızlığın hesabı, bizim toplumumuzdan da soruluyor. Türkiye’nin ve Türk insanın imajına ciddi zarar veriyorlar. Bununla da yetinmiyorlar. Kongre'ye ve diğer yerlere de giderek Türkiye'de demokratik bir şekilde iktidara gelmiş hükümeti eleştirmek ve Türkiye'yi devlet olarak zora sokmak için adeta seferber olmuşlar."

"Tüm Türk toplumunun suçlanmaması için çaba harcıyoruz"

New York’ta faaliyet gösteren Her şey Türkiye için Platformu Başkanı Murat Berk de bu okulların yanlışlarının tüm Türklere mal edilmemesi için çaba harcadıklarını söyledi.

Ahıska Türklerinin Ohio’da çok sevildiğine işaret eden Berk, son zamanlarda bu okullar aracılığıyla yapılan olumsuz propaganda sonucu eyaletteki Türklere yönelik başlayan tepkiye dikkati çekti.

Berk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tepki, işin açıkçası özelde Ahıska Türkleriyle, genelde de Türk toplumuyla Amerikan toplumu arasında problem oluşturuyor. Bunun çözülmesi gerekiyor. Bunu bütün Türklere mal etmemek lazım çünkü ciddi suçlamalar var charter okullarla ilgili olarak. Bu konuda yayımlanmış haberler de var ve dolayısıyla farkındalık yaratmak gerekli. Bütün bir Türk topluluğunun suçlanmama gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz."

"Okulların hesap verme sorumluluğu olması gerekiyor"

Cumhuriyetçi Parti'nin Ohio milletvekili Michael Turner da yaptığı açıklamada Horizon okullarına yönelik soruşturmadaki ayrıntılara ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

Bu tür "charter" okulların hesap verme sorumluluğunun olması gerektiğinin altını çizen Turner, "Söz konusu okullarda ne olup bittiğinden haberdar olunması gerekiyor" dedi.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.