Konya
°C
Yeni Meram
08.03.2017 14:56

23 bin kişi böbrek nakli bekliyor

Toplam 71 bin son dönem böbrek hastasının bulunduğu Türkiye'de 23 bin kişi böbrek nakli bekliyor.

A+
A-
08.03.2017 14:56
0
6729
ABONE OL
Toplam 71 bin son dönem böbrek hastasının bulunduğu Türkiye'de 23 bin kişi böbrek nakli bekliyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Timur Erk, Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi'nde 23 binden fazla kayıtlı son dönem kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu bildirdi. Erk, böbrek hastalıklarının, böbreklerin çalışma performanslarına göre değerlendirilen 5 evreden oluştuğunu söyledi. Böbrek hastalıklarında, böbreklerde oluşan hasarların genelde giderilemediğine dikkati çeken Erk, erken evredeki teşhislerde hastanın yakalandığı evrede kalması için çeşitli tedavi seçeneklerinin uygulandığını anlattı. Erk, 5. evrenin böbreklerin hiç çalışmaması şeklinde tanımlanan son dönem kronik böbrek yetmezliği (diyaliz) olduğunu ve bu durumun geri dönüşü bulunmadığını dile getirdi. Böbrek hastalıklarının ilk 3 evresinde farkındalığın çok az olduğunu vurgulayan Erk, yaygın olarak 4. evreden itibaren belirtilerinin ortaya çıktığını dile getirdi.

"71 binden fazla son dönem kronik böbrek hastası bulunuyor"

Erk, Türkiye'de diyaliz tedavisi gören 60 bin kişi bulunduğu bilgisini verdi. Erk, "Böbrek nakli olmuş 11 bin kişi var. Toplam 71 binden fazla son dönem kronik böbrek hastası bulunuyor." dedi. Çok sayıda hastanın nakil için sıra beklediğini ifade eden Erk, "Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi'nde 23 binden fazla kayıtlı son dönem kronik böbrek yetmezliği hastası bulunmaktadır." diye konuştu.

Tuz ve şeker tüketimine dikkat

Erk, böbrek sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında diyabet, hipertansiyon ve obezitenin geldiğine işaret ederek, metabolik sendrom, aktif sigara kullanımı ve genetik faktörlerin de böbrek hastalıklarına yol açtığını aktardı. Böbrek sağlığının korunabilmesi için alınabilecek tedbirler hakkında da bilgi veren Erk, sağlıklı ve dengeli beslenme, tuz ve şeker tüketimine dikkat edilmesi, düzenli tansiyon ölçümü yapılması, kilo kontrolünün sağlanması, hareketli yaşam ve sporun yaşam biçimi içinde yer alması, bilinçli ilaç ve vitamin kullanılması gerektiğine işaret etti.
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.