Konya
°C
Yeni Meram
07.02.2015 21:00

1 lira devri kapanıyor

A+
A-
07.02.2015 21:00
07.02.2015 18:20
0
10398
ABONE OL
Tüketici şikâyetlerine neden olan "bol soğanlı-az kıymalı" lahmacun devri kapanıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde lahmacun harcındaki kırmızı et oranı, yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarılıyor. Yani bundan böyle herkes kafasına göre lahmacun yapamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak denetimlerde, standartlara uymayan işletmelere 13 bin lira ceza kesilecek. Düzenleme kapsamında lahmacundaki protein oranı da yüzde 4'ten 6'ya yükselecek. Fiyatı da 3 TL’den az olmayacak. Uygulama ile artık vatandaşlar soğan yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebilecek. GIDA TERÖRÜNE DARBE Yılda yaklaşık 3.5 milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunla ilgili hazırlanan düzenlemenin, haksız rekabeti de ortadan kaldıracağı belirtiliyor. Uygulama ile vatandaş, lahmacundaki kıymanın lezzetini daha iyi alabilecek. Karar, sokakta satılan ve nerede yapıldığı belli olmayan lahmacunları ortadan kaldırıyor, tüm standartlara uyan işletmeleri koruyor. Bir diğer ifadeyle insan sağlığıyla oynayan gıda terörüne büyük bir darbe vurulmuş oluyor. İşletme yetkililerinin en büyük endişesi ise denetim. Çünkü denetimlerin düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde şu anki durum değişmeyecek. “UCUZ LAHMACUNA RAĞBET ETMEMELİ” Bir işletmenin müdürü Samet Çetin, lahmacunu Konya’ya ilk getiren firmalardan biri olduklarını, lahmacunun meziyet isteyen ve sanat gerektiren bir yemek olduğunu söyledi. Konya’da bu sektörde geçmişte çok az sayıda işletme yer aldığını ancak son dönemde sayının bir hayli arttığını belirten Çetin, bunun nedenini de lahmacuna yönelik talep artışına bağlıyor. Çetin; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili belediyelere gönderdikleri dilekçelerde lahmacunla ilgili düzenleme ve denetim yapılmasını talep ettik. Bu konudaki çalışmalarımız sonuç vermeye başladı. İyi bir lahmacunda bir kilo etten 30, en fazla 35 adet lahmacun çıkar. Bir kilo etten 60 tane lahmacun çıkartılabilir ama böyle olduğu takdirde vatandaşlar et yerine soğan, domates ve sebze yer. Bunun için vatandaşlar lahmacunun gramajına, kalitesine ve işçiliğine dikkat etmeli, titiz davranmalı. Ucuz lahmacuna rağbet etmemeli” dedi. İNSAN SAĞLIĞIYLA OYNANABİLİYOR Lahmacunla ilgili hazırlanan çalışmanın denetiminin titizlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Samet Çetin, “Ülkemizde çıkarılan birçok yasa var ama denetimleri yeterince yapılmıyor. Yasa çıkarılıyor ancak uygulama noktasında gerekli adım atılmıyor. Geçen yıl iş ve işçi güvenliği konusunda bir yasa çıkarıldı. İşletme personelini bu konuda bilgilendirdik. Ama bugüne kadar hiçbir yetkili gelip de bu yasa ile ilgili denetim yapmadı. Çıkarılan kanunların denetiminin daha düzenli bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Çünkü biz buna hazırız. Piyasada bir liraya lahmacun satılıyor. Biz 4 liraya vermemiz gerekirken rekabet ortamına uyum sağlamak için 3 buçuk liraya veriyoruz. 3 buçuk liraya sattığımız zaman da çok az bir kar kalıyor. Çünkü lahmacun maliyetli bir iş. Vatandaşlar 2 liraya lahmacun yiyor ama aslında içerisinde ne olduğunu bilmiyor. İnsanların vücudunda çeşitli hastalıklar türemeye başladı. Çünkü katkı maddeleri arttı. İşyeri sahipleri kendi menfaatlerini düşündükleri için insan sağlığıyla oynayabiliyor” şeklinde konuştu. “LAHMACUN OLMAKTAN ÇIKIYOR” Gelen müşterilere iyi bir lahmacunun nasıl olması gerektiğini anlattıklarını ifade eden Çetin, Konya’yı binlerce turistin ziyaret ettiğini, bu nedenle turizm elçisi edasıyla Konya’nın güzel yüzünü, Konyalı’nın sıcakkanlı insanlar olduğunu, misafirperver olduğunu aktarmaya çalıştıklarını dile getirdi. Çetin, “Lahmacunla ilgili düzenlemeye uymayanlara 13 bin TL’lik ceza öngörülüyor. 13 bin değil 23 bin hatta 123 bin TL olsun. Çünkü insan sağlığı söz konusu” ifadelerini kullandı. Lahmacunun içerisine baharat girdiği zaman lezzetin bozulduğunu anlatan Çetin, “Lahmacunda baharat yerine sarımsak ve pul biber olur. Bazı işletmeler acısız lahmacun satmıyor. Çünkü lahmacunu sebzelerle boyuyorlar. Acısız olduğu zaman görüntüsü değişmeyecek. Biz lahmacun ustalarını Gaziantep’ten getiriyoruz. Çünkü onlar bu konuda daha tecrübeli. Konyalı ustaları etli ekmek üzerine çalıştırıyoruz. Günümüzde mantar gibi lahmacun firmaları türedi. 13 bin TL’lik ceza uygulanırsa Konya’daki birçok işletme kapanacak ve sayıları iki elin parmaklarını geçmeyecek. İşletme sahipleri dürüst olmalı, müşterileri kandırılmamalı. Helaliyle kazanmak gerekir” dedi. HER SEMTTE VAR Başka bir işletmenin sahibi Rasim Özer de düzenlemenin, Türkiye’nin bütün şehirlerinde uygulanamayacağını, etin her yerde aynı fiyata alınamadığını ve bu durumun da adaletsizliğe neden olduğunu kaydetti. Et fiyatlarının doğu illerinde ucuz ama batıya doğru gidildikçe arttığını, maliyetin eşit olmadığını dile getiren Özer, “3 liraya satılması şartına biz uyarız ama doğudakiler ne kadar uyar bilinmez. Et oranının yüzde 25’ten yüzde 35’e çıkarılmasını nasıl kontrol edecekler? Sürekli numuneler mi alacaklar, o da muallakta. Alt yapı hazırlanmandan böyle bir sisteme geçilmesi mantıksız. Rekabete girilmediği sürece fiyat kriterine uyarız. Cezai yaptırımlara uyulursa sorun olmaz. Şu an tanıtım amacıyla lahmacunu 2 buçuk liradan satıyoruz. Düzenleme yürürlüğe girdiği zaman fiyatı artırmak zorundayız. Lahmacun Konya’da tavuk döner kadar yaygın değil ama her semtte var” diye konuştu. “DENETİM YAPILACAĞINI SANMIYORUM” Etin kilosunu 20 - 25 liradan aşağıya alma şansı yokken bazı yerlerde 10 liraya kıyma satıldığını hatırlatan Özer, “Lahmacunda soya kıyması da kullanan işletmeler olabilir. Soya zararlı bir madde değil. Yediğimiz bazı sucukta, sosiste ve salamda soya ürünü mevcut. Protein olarak etten daha kaliteli bir malzeme. Soyaya serbestlik tanıyacaklar mı? Bir su bardağı soyayı bir kilo kıymaya katıp üzerine su ilave edildiğinde yaklaşık 2 bucuk kiloya kadar kıyma oluşuyor. Bunu fark etmek de gerçekten çok zor, anlamak için profesyonel olmak gerekiyor. Lahmacunla ilgili düzenleme soya satışını artıracak. Bunun denetimi bu anlamda çok zor. Uygulama yürürlüğe girdiği takdirde birçok işletme kapanacak. Lahmacun ve etli ekmek hileye çok açık. Vatandaş güvendiği yerleri tercih etmeli. Biz işletme olarak yemediğimiz yiyecekleri müşteriye satmayız. Her türlü tedbiri alıyoruz. Düzenlemeyi destekliyoruz ama denetiminin yapılacağını sanmıyorum” dedi. 2 LİRAYA LAHMACUN SATIŞI ENGELLENECEK 35 yıldır bu sektörde çalışan lahmacun ustası Hasan Kamacı da projenin olumlu bir düzenleme olduğunu, yeni yönetmeliğin 2 liraya lahmacun satışını engelleyeceğini ifade etti. Bazı yerlerde lahmacunun içerisine et bile konulmadığını, et oranının artırılmasıyla maliyetin yükseleceğini dile getiren Kamacı, “Vatandaşlar yeni düzenlemeyle birlikte artık daha sağlıklı lahmacun yiyebilecek. İşletmede kullandığımız et oranı yüzde 40’ın üzerinde. Bu oran etli ekmeğin etine yakın. Etli ekmekte et oranı yüzde 55. Düzenlemeyi olumlu karşılıyorum. Hijyen konusuna son derece dikkat ediyoruz. Lahmacunun malzemesini hazırladığımızda tadına bakıyoruz, eksik varsa tamamlıyoruz. 13 bin liralık ceza uygulanırsa merdiven altı diye tabir edilen işletmeler kapanacak. Şu anda günlük yaklaşık 200 lahmacun satıyoruz. Çalışma yürürlüğe girerse belki günlük 300 adet satacağız” ifadelerini kullandı. MALZEMELER KALİTELİ OLMALI İşletmelerde sağlıklı ve standartlara uygun lahmacun üretilmesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlarsa restorana göre fiyatların değiştiğini, bu nedenle daha çok tanıdık firmaları tercih ettiklerini söyledi. Bazı yerlerde 2 liranın da altında lahmacun satıldığını ancak bunların hem sağlık açısından zararlı olduğunu hem de lezzet yönünden beğenilmediğini anlatan müşteriler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konudaki denetimlerini arttırması gerektiğini, hazırlanan düzenlemenin kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Lahmacunda kullanılan sadece etin değil, soğan, maydanoz ve domatesin de kaliteli olmasını isteyen vatandaşlar, işletme yetkililerinden sağlıkla oynanmamasını istedi. HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ Lahmacun fiyatına standart getirilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Ercan Yılmaz, işletmelerin özellikle hijyen konusuna dikkat etmesi gerektiğini, kendisinin öncelikli tercihinin etli ekmek, daha sonra lahmacun olduğunu söyledi. Mehmet Karahan da yemek konusunda en çok dikkat hijyene önem verdiğini, daha sonra lezzete baktığını kaydetti. Lahmacundaki et oranının yüzde 25’ten yüzde 35’e çıkarılacak olmasına sevindiğini ifade eden Karahan, “Çalıştığımız için evde yapıp işyerine götüremiyoruz, bu nedenle restoranlarda yiyoruz. Güvendiğimiz işletmeleri tercih ediyoruz. Tabi ki lezzeti bol lahmacun yemeyi tercih ederiz. Lokantalara gittiğimiz zaman ilk olarak temiz olup olmadığına bakıyoruz. Çalışanların kıyafetlerinin temizliği benim için önemli. Birçok konuda olduğu gibi gıdada da denetim eksikliği var. Bu konuda yetkililer daha duyarlı davranmalı. Kanunlar yürürlüğe girdiği ilk zamanlarda denetim yapılıyor ama bir süre sonra devam etmiyor” şeklinde konuştu. DOKTORLAR NASIL DEĞERLENDİRİYOR? Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Duran, “Lahmacunun et oranı yükseltilse de bir orta boy lahmacun ortalama iki dilim ekmeğe tekabül etmektedir. Et içeriğinin yükseltilmiş olması yağı da artıracaktır. Bu da sıkıntıya yol açacaktır. Orta boy lahmacun 380 kaloriye eş değer. Eğer vatandaşlar sağlıklı lahmacun yemek istiyorlarsa evlerinde ince hamurlu bir şekilde hazırlayabilirler. Kepekli unla ya da tahıllı unla karıştırıp bu şekilde yapabilirler. Yağsız bir kıymadan içerisine bol domates, biber ve soğan şeklinde daha sağlıklı pideler hazırlanabilir. Etin cinsi de önemli. Tam yağlı et yerine yarım yağlı ya da yağsız etten yapılsa lahmacun daha güzel olur. İçeriği domatesle, biberle, ve soğanla zenginleştirilebilir. Ekmeğin hamuru daha da inceltilebilir. Ya da gramajı düşürülse daha iyi olur” dedi. Adem SERİN
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.